Historische fietstocht 'Slag om Merkem'

Aan het gemeentehuis zagen we eerst de 4 herdenkingsborden en daarna brachten we een kort bezoek aan het museum. Daar zagen we heel wat oorlogsfoto's en een schitterende replica van de bekende "Hier ons bloed, wanneer ons recht"-pompsteen. In de kelder, die ons een beetje het beklemmende bunkergevoel gaf, bekeken we een film over het oorlogsgeweld van de Eerste Wereldoorlog. Het werd erg stil....



Samen met onze begeleider Willy wandelden we naar het "kasteel de Coninck de Merkem". Heel uitzonderlijk hadden we toestemming van de barones om de kasteeltuin te bezoeken. Daar zagen we o.a. de overblijfselen van een Duitse uitkijktoren en een gigantische bunker!


Aan de kerk stopten we bij het monument voor de gesneuvelden en lazen enkele leerlingen het gedicht "De IJzer" voor. Iets verder in de Westbroekstraat hielden we nog even halt bij de verdwenen graftombe van Baron Charles de Coninck. Zijn grafkelder werd later door soldaten nog gebruikt als schuilplaats!




Aan de Kippe vertelde onze schepen Jeroen Vandromme over de herkomst van de naam "De Kippe" en luisterden we naar het verhaal van oudstrijder Marcel Grossey.
Daarna fietsten we naar de Epernon-bunker. We hoorden het verhaal van "Jean Taymans" en zagen er o.a. een bajonet, een dolk en de 'zwienestaarten' (gekrulde palen om schrikkeldraad aan te spannen). Toen was het al weer tijd om naar het Stationshuis te fietsen, waar we werden opgewacht door lekkere frietjes!
Een fantastische voormiddag, leerrijk, interessant, prachtig georganiseerd... Wanneer is de volgende editie?

  

Reacties