De wereldoorlog van Odon

Je hebt ongetwijfeld wel al thuis iets opgevangen... sinds het begin van de week werken we rond de eerste wereldoorlog in de klas. Dit doen we aan de hand van een oorlogsdagboek, waarin Odon Van Pevenaege, een 21-jarige soldaat, onze gids is. Odon verlaat op 2 augustus 1914 samen met zijn regiment de kazerne in Brussel. Hier begint het oorlogsverhaal van Odon. Bijna vier jaar lang beschrijft hij de oorlog, kameraadschap, de tochten... Bij zijn dood, op 15 juli 1914, bezorgt Odons neef het dagboek terug aan zijn ouders. Daar werd het dagboek jarenlang bewaard en doorgegeven.





Iedere les startten we met het beluisteren van een dagboekfragment. Dit was de basis voor het verloop van de les. We hadden het o.a. over de aanloop naar de wereldoorlog. Verder gingen we op zoek naar een interessant oorlogsthema en maakten hiervan een schriftelijk verslag. We hadden het ook over de invloed van de media, want WOI was de eerste 'propagandaoorlog'. We leerden dat postkaarten het communicatiemiddel tussen de soldaten en hun familieleden was. Dit leidde ons tot een nieuwe opdracht vandaag: we maakten zelfs een oorlogskaart.



Hierbij wil ik toch wel een kanttekening maken... In de klas hebben we het meermaals gehad over het feit dat de postkaarten rijkelijk geïllustreerd waren met optimistische oorlogstaferelen. Op die manier probeerden de soldaten hun familie thuis gerust te stellen. Je zult op de volgende foto's wel zien dat vooral de jongens het niet konden laten om een 'echte soldaat' te spelen. Ik denk dat er bij iedereen wel een glimlach op het gezicht zal verschijnen als je de soldaten, verpleegsters van het Rode Kruis en de gewonden/slachtoffers zult zien. Toegegeven, sommige slachtoffers zien er nog heel vrolijk uit :p



Achteraf mocht ieder groepje nog een kort toneeltje spelen... en of het oorlog was!



Dankjewel voor het meegeven/ meebrengen van het vele materiaal!



juf Elise

Reacties